Úvod O městě Aktuality Aktuality z města Gurmánský festival se zaměří na exotickou…

Gurmánský festival se zaměří na exotickou gastronomii

Krajtu, krokodýla, žábu nebo zebru mohou ochutnat návštěvníci plzeňského FRESH Festivalu, který se za obchodním centrem Plaza uskuteční od 22. do 24. května. Jedním z hlavních hostů bude mistr extrémní a molekulární kuchyně u nás, šéfkuchař Petr Koukolíček. Festival připravil pro gurmány a labužníky už popáté skvělou gastronomii nejen ze západočeského regionu. Návštěvníci si užijí také workshopy a kulinářské show se známými osobnostmi a 15 špičkových restaurací se se svými degustačními menu utká o titul Západočeská restaurace roku 2015.

Šéfkuchař Petr Koukolíček

Petr Koukolíček do areálu přiveze dvě netradiční restaurace. „Na pódiu zkombinuji extrémní catering, který je novinkou letošního ročníku festivalu, s moderní molekulární gastronomií. Připravím sous vide medailonek z krajty královské s teriyaki prachem, kuličkou z wasabi a soba nudlemi. Další pochutinou budou jedlé kouřící kameny. Tečku nakonec obstará tiramisu v kapalném dusíku a jahodová rtěnka, jež je opravdu z jahod a dá se sníst. Prostě si budu pohrávat se smysly ochutnávajících,“ řekl k připravovanému workshopu šéfkuchař.

Nabídka jeho restaurací nebude o nic nudnější. Jedna z nich se zaměří na exotickou kuchyni, především africkou a asijskou. Návštěvníci ochutnají maso z krokodýla, krajty, žáby nebo zebry. Podávat se bude například roastbeef ze zebry na africkém chlebu ozdobený jedlými květy. Pro odvážné bude připraveno zebří maso, jež je téměř bez tuku, jemné a velice zdravé, krokodýlí maso připomínající kuře nebo rybu, hadí blížící k rybě či krabovi a velice jemné žabí maso.

Molekulární nebo také techno-emocionální kuchyně připravuje pokrmy a nápoje z tradičních surovin netradičním způsobem. Jde o vytváření nových skupenství, jež chutnají jako dobře známé pokrmy, například koktejl v kostičkách, piňa colada v podobě pěny nebo kouřící nealkoholické drinky.

FRESH Festival letos slibuje jedinečné gastronomické zážitky a také celou řadu osobností spojených se špičkovým jídlem. V Plzni své umění ukáže Zdeněk Pohlreich, slovenský kuchařský mág, který mimo jiné působil jako zástupce šéfkuchaře v restauraci Jamieho Olivera, Marcel Ihnačák nebo Jiří Štift, vyhlášený šéfkuchař známý z televizní soutěže MasterChef. Festival bude mít nově i druhé pódium, na kterém se představí Ivan Vodochodský, Adéla a Dalibor Gondíkovi, Markéta Hrubešová, Karolína Kamberská, Petr Havlíček, Riccardo Lucque nebo autorka jednoho z nejčtenějších blogů o jídle Veronika KOKO Kokešová.

Akce začíná v pátek 22. května od 15 hodin a více informací včetně programu je k dispozici na www.freshfestival.cz.

Zveřejněno: 20. 5. 2015, Pecuch Martin

Významné akce města Plzně

Rok české hudby v Plzni
1. 1. 2024 - 31. 12. 2024
Rok české hudby v Plzni