Webkamery
ÚvodTuristaUžitečné informaceAktualityKam v Plzni vyrazit na svatomartinskou husu a víno?

Kam v Plzni vyrazit na svatomartinskou husu a víno?

Menu s husími specialitami a mladá vína patří ke svatomartinským tradicím.

Foto: Lukáš Růžek

Listopad je tu a s ním i tradice dne svatého Martina, biskupa z francouzského Tours. Dle jedné z nejznámějších lidových pranostik svatý Martin přijíždí 11. listopadu na bílém koni a přiváží s sebou zimu. Někdy se tomu tak stane, jindy si na zimu musíme ještě počkat. Co však patří ke svatomartinským tradicím, na které se můžeme těšit pravidelně, jsou svatomartinská menu.

Tradice martinského posvícení

Nevázané hodování má pravděpodobně původ ve Francii už v raném středověku, kdy uctívání svatého Martina získalo postupem doby evropský rozměr. Den svatého Martina byl dnem veselic, lovů a zabijaček. Tradice martinské husy, kterou lidé na mnoha místech konzumovali v den jeho svátku, souvisela s ukončením zemědělského roku a ve vinařských oblastech s ochutnávkou prvního vína. V některých oblastech se pálily martinské ohně, konaly se průvody, zpívaly písně, pekly se martinské rohlíky, rohy či podkovy nebo koláče. Dnes již zůstalo pouze u hodování. Ať už pro vás svatomartinské hodování znamená ochutnávku mladého svěžího vína nebo toužíte ochutnat husí speciality na netradiční způsob, nechte se zlákat našimi tipy.

Kam v Plzni na svatomartinské menu a na co se můžete těšit?

  • V restauraci Comix Pub (náměstí Republiky 14) pro vás již tradičně připravuje posvícenské menu, které si tentokrát můžete vychutnat od 8. do 11. listopadu. Těšit se můžete na husí rillettes, polévku kaldoun, foie gras se zeleninovým tataráčkem nebo tradiční husí stehno s červeným zelím a variací knedlíků.
  • Restaurace hotelu Continental (Zbrojnická 8) pro vás od 8. do 12. listopadu připraví svatomartinské menu,  kde nemůže chybět pomalu pečené husí stehno s kmínem, červené zelí s jablky, variace knedlíků a paštika z husích jater s ořechy a pikantní hruškovou zavařeninou. Jako dezert si můžete vychutnat hruškový koláč se skořicí. Ochutnat můžete i skvěla svatomartinská vína.
  • Od 8. listopadu si můžete vychutnat svatomartinské menu v restauraci Green Gondola (Pallova 12). Jako hlavní chod podávají konfitované husí stehno s červeným zelím a variací knedlíků. Oběd můžete doplnit sladkou tečkou - vanilkovou panna cottou zdobenou kaštany v čokoládě.
  • Klub malých pivovarů (Nádražní 16)  nabízí o víkendu 9. a 10. listopadu  od 11 hodin a 11 minut posvícenské menu. Husí kaldoun s játrovými knedlíčky, terina z husích jater s jablečným čatní a 1/4 dozlatova upečené husy s dušeným červeným hlávkovým zelím se sušenými švestkami zahuštěné perníkem a variací tradičních knedlíků. Na čepu bude i několik svatomartinských speciálů.
  • Na tradiční pečenou husu, husí speciality a svatomartinské víno můžete zajít od 8. do 12. listopadu do restaurace Na Parkánu (Veleslavínova 4).
  • Restaurace Na Spilce (U Prazdroje 7) pro vás od 11. do 15. listopadu chystá husí kaldoun s estragonovými knedlíky, husu s dušeným červeným zelím s jablky a mateřídouškovým knedlíkem a domácí lívance se švestkovým rozvarem a tvarohovým krémem. Vychlazená plzeň tu bude mít říz jako vždy, svatomartinské víno však stojí také za ochutnání.
  • Italská restaurace Pulcinella (Plaská 64) už od 1. listopadu nabídne několik husích specialit, samozřejmě doplněných o ta nejlepší svatomartinská vína.
  • Na tradiční svatomartinské huse si  od 6. do 19. 11. pochutnáte také v pivovaru Purkmistr (Selská náves 21/2, Plzeň-Černice). 
  • V Saloonu Roudná (Na Roudné 17) vás u příležitosti svátku svatého Martina zve od 8. do 11. listopadu na svatomartinské menu. Můžete okusit husí kaldoun s domácími nudlemi, kachní paštiku s brusinkami a tradiční pečenou husu s červeným zelím a špekovým knedlíkem. Jako dezert se podávají smažená jablíčka s vlašskými ořechy a vanilkovou omáčkou.
  • V restauraci U Mansfelda (Dřevěná 9) si ve dnech od 8. do 13. listopadu pochutnáte na  pečené huse nadívané mandlovou nádivkou s bílým vinným zelím s variací českých knedlíků a husí kaldoun. K tomu se bude podávat bílé, růžové i červené svatomartinské víno.
  • Restaurace ZA OPONOU (Palackého náměstí 10) připravila na 11. listopadu svatomartinské degustační menu. K tomu si můžete dát mladá vína z Moravy z vybraných vinařství.
  • Restaurace El Cid (Křižíkovy sady 1) nabízí od 8. listopadu tří chodové degustační menu. Jako  předkrm ochutnáte foie gras ze svatomartinské husy. K hlavnímu jídlu konfitované husí stehno na jalovci. Menu můžete zakončit citronovým nebo kantabrijským ořechovým dortíkem.

Zveřejněno: 30. 10. 2019, Silvie Burešová

Tradiční akce města Plzně